Plaatselijk Belang

Een nieuwe appelboom is geplant!

Glorie van Holland of Glorie van Beetsterzwaag?

Een appelboom staat voor gezondheid want an apple a day keeps the doctor away! Afgelopen december plantte wethouder Marcel van Opzeeland, zelf ook een echte fruitliefhebber, de Glorie van Holland. Het is een echt oud appelras. ‘Deze fruitboom staat naast gezondheid ook voor geleidelijke en goed doordachte ontwikkeling’, zo zei Berend Vis, bestuurslid van Bloeizone Beetsterzwaag-Olterterp. En daarom past het volgens hem ook zo goed bij de Bloeizone. Sinds de aftrap van de Bloeizone op 25 mei zie je nu dat de eerste activiteiten, zoals een eetgroep en een handwerkgroep opbloeien. En er komt nog veel meer. Kortom, er borrelt en bruist van alles in Beetsterzwaag! Deze appelboom werd op initiatief van Bloeizone Beetsterzwaag-Olterterp geplant in de boomgaard achter het gemeentehuis. In deze boomgaard staan meerdere fruitbomen. De boomgaard is openbaar dus iedereen kan er appels of ander fruit plukken!

Wethouder Marcel van Opzeeland: ‘Gezond oud worden wordt steeds belangrijker want de gezondheidszorg staat steeds meer onder druk. Daarom vind ik het ook fantastisch dat er nu in Beetsterzwaag een werkgroep zich inzet voor de gezondheid in de omgeving. En dat er nu steeds meer initiatieven ontstaan, betekent dat er draagvlak in het dorp is. Een mooie ontwikkeling!’

Wat zijn bloeizones? Bloeizones zijn afgeleid van “Blue zones”. Dit zijn gebieden waar mensen gemiddeld langer gezond blijven en ouder worden. Overal in de wereld bestaan “blue zone”-initiatieven om het leven in gemeenschappen te verbeteren. Aspecten als voldoende beweging, gezonde voeding, gemeenschapszin, zingeving, respect voor de natuur en voldoende ontspanning spelen daarbij een belangrijke rol.

Bloeizone

 

Na de aftrap van de Bloeizone op 25 mei willen we jullie even bijpraten. De werkgroep heeft niet stil gezeten en we hebben gezien dat er leuke initiatieven zijn ontstaan.

Een van de belangrijkste kenmerken van een Bloeizone is verbinding.

Vanuit het dorp is eerder aangegeven dat men een ontmoetingsplek mist en dat er behoefte is aan betere communicatie: hoe bereik je elkaar, hoe kun je weten wat georganiseerd wordt en hoe kun je makkelijk aangeven dat jezelf iets organiseren wilt.

 

Voor een ontmoetingsplek zijn we in gesprek met het bestuur van de Buorskip en het Klaverblêd om te kijken hoe de Buorskip meer de functie van een dorpshuis kan krijgen.

De Ontmoetingskerk denkt graag mee over het gebruik van hun ruimtes ten behoeve van activiteiten van jong en oud. Zij sluiten graag aan bij het zoeken van meer verbinding in het dorp.

 

Een ander punt is de communicatie: goede informatiekanalen om het lokale nieuws beter te verspreiden.

De gemeente heeft onlangs voor haar inwoners het “ Voor elkaarplein” geopend, een website waar inwoners en professionals informatie kunnen vinden over organisaties in de gemeente Opsterland: www.voorelkaarplein.nl.

We zijn samen met Plaatselijk Belang met GrootSA! in gesprek over de mogelijkheid om een vaste rubriek in hun maandkrant te krijgen.

Als er activiteiten zijn die men wil vermelden voor de rubriek agenda, dan kan dat met een mailtje naar redactie@grootsa.nl

Daarnaast werkt GrootSA! ook aan dorpssites en wij kijken of zij voor Beetsterzwaag een eigen dorpssite kunnen maken.  

Voor het vullen en bijhouden van kranten en de dorpssite hebben we redactieleden nodig. Inwoners die interesse hebben om in de redactie te zitten kunnen zich via de mail of persoonlijk opgeven.

Voor het opzetten van een eerste versie van een dorpssite hebben we een projectaanvraag gedaan bij “Eltsenien telt mei”. Dit is een subsidiepot van de gemeente waar iedereen projecten kan indienen.

 

 

Andere initiatieven voortgekomen uit de Bloeizone aftrap zijn o.a. het creëren van een Beweegtuin voor ouderen, de herstart van het Filmhuis, het starten van spelletjesavond in de Buorskip en het oprichten van een eetclub.

De eetgroep gaat binnenkort van start. Wilt u zich nog opgeven dan kan dat via ons emailadres.

De huidige werkgroep wil graag initiatieven faciliteren en ondersteunen. We vinden het fantastisch als mensen hiermee aan de gang gaan.

Mochten er nog zaken zijn op gebied van Bloeizone die u belangrijk vindt, wilt vragen of wilt u vrijwilliger worden, laat het ons weten via ons e-mailadres Bloeizonebeetsterzwaag@gmail.com

 

Hartelijke groet van de werkgroep Bloeizone.  

 

Aftrap Bloeizone Beetsterzwaag/Olterterp.

 

Op 25 mei was de aftrap van Bloeizone Beetsterzwaag-Olterterp. Deze dag werd gehouden bij Revalidatie Friesland en bestond uit een markt, sprekers, workshops, muziek. Voor de kinderen en jeugd waren er springkussens, kon er geknutseld worden en was er een silent disco. Verder hield de brandweer buiten demonstraties.

De dag begon met muziek van Euterpe bij de ingang van het gebouw. Hierna de opening met sprekers: o.a. oud-huisarts Ietje de Vries namens de werkgroep Bloeizone Beetsterzwaag, Han Bultje, initiatiefnemer Bloeizone Friesland, wethouder Libbe de Vries en Foppe de Haan. Na een kort optreden van de volksdansgroep kreeg hij iedereen snel in beweging! Mooi om te zien hoe hij op een actieve manier verbinding wist te scheppen in de zaal.

Kinderburgemeester Mirre Kanters gaf samen met de wethouder de officiële aftrap middels het aanbieden van een fruitboom als symbool van Bloei. Deze boom wordt achter het gemeentehuis geplant in de boomgaard van oude rassen.

In de grote hal was het een levendig gebeuren. De markt bestond uit kramen van verenigingen en stichtingen uit Beetsterzwaag die zich met een gezonde leefstijl en omgeving bezighouden. Meerdere sportverenigingen gaven een demonstratie, ook de koersbal en volksdansvereniging waren vertegenwoordigd. Verder konden de oudere bewoners een korte valtraining volgen. Er werden workshops gegeven over positieve gezondheid, slaap en energie. In het restaurant van Revalidatie Friesland waren er verschillende muzikale optredens en werd ruimte gegeven aan verschillende sprekers. Hier kon men ook een gezonde lunch krijgen, een spelletje bridge spelen of een even een balletje leggen bij de biljart. De dag werd buiten gezellig afgesloten met een optreden van Euterpe.


Bloeizones zijn afgeleid van “Blue zones”. Dit zijn gebieden waar mensen gemiddeld langer gezond blijven en ouder worden. Overal in de wereld bestaan “blue zone”-initiatieven om het leven in gemeenschappen te verbeteren. Aspecten als voldoende beweging, gezonde voeding, gemeenschapszin, zingeving, respect voor de natuur en voldoende ontspanning spelen daarbij een belangrijke rol.

 

Geïnspireerd door de blue zones stimuleert de provincie Fryslân de vorming van “bloeizones”. Er zijn inmiddels al 16 dorpen die zich hebben aangesloten en sinds 25 mei hoort Beetsterzwaag ook hierbij.

Beetsterzwaag in beweging, op weg naar een Bloeizone?


Blue zones” zijn gebieden waar mensen gemiddeld langer gezond blijven en ouder worden. Overal in de wereld bestaan “blue zone”-initiatieven om het leven in gemeenschappen te verbeteren. Aspecten als voldoende beweging, gezonde voeding, gemeenschapszin, zingeving, respect voor de natuur en voldoende ontspanning spelen daarbij een belangrijke rol.


Geïnspireerd door die initiatieven stimuleert de provincie Fryslân de vorming van “bloeizones”. Er zijn inmiddels al 14 dorpen die zich hebben aangesloten. Ook in Beetsterzwaag is er inmiddels een actieve werkgroep die de mogelijkheden voor ons dorp als toekomstige bloeizone bespreekt.


Personen, organisaties, verenigingen en stichtingen die zich bezighouden met de gezondheid van onze inwoners, op wat voor manier dan ook, worden uitgenodigd voor een kennismaking met het concept en met elkaar op 25 januari 2024. Voelt u zich aangesproken maar heeft u geen bericht ontvangen, of heeft u een andere vraag? Stuur gerust een mailtje naar bloeizonebeetsterzwaag@gmail.com.


Voor het dorp staat er vervolgens een officiële aftrap van Bloeizone Beetsterzwaag op de agenda. Deze zal plaatsvinden op 25 mei 2024; meer informatie hierover volgt.


Hartelijke groet,


Werkgroep Bloeizone Beetsterzwaag