Woonplaats

Beetsterzwaag: dat is genieten van het leven!

De bewoners uit Beetsterzwaag-Olterterp, vertegenwoordigd in Plaatselijk Belang, streven het volgende na als zijnde ‘Woonplaats’:

“Beetsterzwaag-Olterterp is gesitueerd in een gezonde, natuurlijke omgeving die te voet, op de fiets of in de rolstoel makkelijk te verkennen is. Ook heeft het een historie en cultuur die het waard is om te beleven. Samen een rondje door het dorp maken, is genieten voor de verhalenvertellers onder ons.

Ons veilige, goed onderhouden en voor iedereen makkelijk bereikbare dorpskern van Beetsterzwaag vormt het visitekaartje met een aantrekkelijk dorpsgezicht en het middelpunt waar toerisme, ondernemerschap en betrokken burgerschap elkaar ontmoeten.

Beetsterzwaag biedt balans in je woon-werk. Ongeveer een derde van haar bewoners heeft werk in het dorp zelf. Door haar gunstige ligging ten opzichte van de A7 en de omliggende dorpen en steden, is het ook een goede uitvalsbasis voor plekken als Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en Groningen. Zowel met auto als met het openbaar vervoer zijn deze plaatsen goed bereikbaar. Beetsterzwaag biedt daarnaast kwalitatief hoogstaand basisonderwijs, betrouwbare kinderopvang en een verscheidenheid aan sportverenigingen, dus u kunt met een gerust hart aan het werk.”

(Bron: bijlage Visie B.O. 2030; goedgekeurd ALV april 2015)

Werkagenda
Beetsterzwaag-Olterterp heeft op dit punt haar bewoners al veel te bieden. Dat zetten we hierna uiteen. Maar we zijn er nog niet. Om dit in 2030 te hebben bereikt, is er een werkagenda opgesteld. Die werkagenda is, naast actualiteiten, de leidraad voor onze gesprekken met de gemeente en andere belanghebbenden. Op hoofdlijnen komt dit neer op het voortdurend verbeteren van de toegankelijkheid van dorp en bos, het verbeteren van de veiligheid en aantrekkelijkheid van de dorpskern en het nastreven van een visie op wonen die erop is gericht om de samenstelling van dorpsbewoners te verjongen, door te focussen op het aantrekken van jonge gezinnen.

Letterlijk en figuurlijk laagdrempelig
In en rond Beetsterzwaag-Olterterp kun je wandelen en je mobiel voort bewegen door het bos. Dit wordt je gemakkelijk gemaakt door goede parkeergelegenheid, wandelroutes, een rolstoelpad, mountainbikeroute, fietsknooppunten en horeca/picknicklocaties onderweg.

Prijs vs kwaliteit
Alhoewel het dorp graag een hoger niveau van het onderhoud zou toejuichen, heeft de gemeente haar beleid gekozen in het huidige onderhoudsniveau van het dorp (straten en groenvoorziening). Zo worden bij sneeuwoverlast en gladheidsbestrijding de hoofdfietspaden meegenomen in de strooiroutes en wil de gemeente haar eigendom van snippergroen terug brengen.

Uitstekende uitgangspositie: gunstige ligging Beetsterzwaag en Olterterp
Door haar gunstige ligging ten opzichte van de A7 en de omliggende dorpen en steden, is het ook een goede uitvalsbasis voor plekken als Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en Groningen. Zowel met auto als met het openbaar vervoer zijn deze plaatsen goed bereikbaar.