Motor van het dorp

Beetsterzwaag: dat is genieten van het leven!

De bewoners uit Beetsterzwaag-Olterterp, vertegenwoordigd in Plaatselijk Belang, streven het volgende na als zijnde ‘Motor van het dorp’:

“Er heerst een sfeer van stadse allure en dorpse betrokkenheid: er is een nagenoeg volledig en verrassend aanbod voor de dagelijkse boodschappen, funshopping, sporten, genieten van de natuur, lekker eten, kunst en cultuur, overnachten én een goed gevulde dorpsagenda.

Beetsterzwaag-Olterterp is gesitueerd in een gezonde, natuurlijke omgeving die te voet, op de fiets of in de rolstoel makkelijk te verkennen is. Ook heeft het een historie en cultuur die het waard is om te beleven. Samen een rondje door het dorp maken, is genieten voor de verhalenvertellers onder ons.”

(Bron: bijlage Visie B.O. 2030; goedgekeurd ALV april 2015)

Werkagenda
Beetsterzwaag-Olterterp heeft op dit punt haar bewoners al veel te bieden. Dat zetten we hierna uiteen. Maar we zijn er nog niet. Om dit in 2030 te hebben bereikt, is er een werkagenda opgesteld. Die werkagenda is, naast actualiteiten, de leidraad voor onze gesprekken met de gemeente en andere belanghebbenden. Op hoofdlijnen komt dit neer op het faciliteren van ondernemerschap door het professioneel ondersteunen van onderlinge verbinding, verstrekken van marktinformatie over toerist en bewoner en het actief behouden van de aantrekkelijkheid en diversiteit van het aanbod voor deze doelgroepen. Ook het aantrekken van meer jonge gezinnen is belangrijk voor het behoud van de diversiteit van het winkelaanbod. Daarnaast moet de gemeente de opgaande lijn in het verbeteren van de toegankelijkheid van dorp en bos voortzetten.

Gemêleerd gezelschap van bewoners en toeristen
In Beetsterzwaag & Olterterp huist een gemêleerd gezelschap van bewoners: een mix van ingestroomde stedelingen (33%), Friezen (49%) en gevestigde Sweachsters (17%); gemiddeld initiatiefrijker, hoger opgeleid en een hoger inkomen dan in de rest van Nederland. Er is een divers aanbod in detailhandel, horeca en recreatie dat niet alleen toeristen uit heel Nederland aantrekt, maar ook inwoners van naburige gemeentes, zoals uit onderzoek van de koopstromen blijkt.

Bruisend dorp
Er worden veel activiteiten in het dorp georganiseerd, al dan niet gegoten in een verenigingsstructuur. Van grote initiatieven zoals de radiomarkt, de groenmarkt van de Tropische Kas, Koningsdag, de kerstmarkt en het Kunstweekend, tot activiteiten van bescheidener omvang zoals de historische rondleidingen en het RepairCafé. Portefeuille: Motor van het dorp & Woonplaats

Letterlijk en figuurlijk laagdrempelig
In en rond Beetsterzwaag-Olterterp kun je wandelen en je mobiel voort bewegen door het bos. Dit wordt je gemakkelijk gemaakt door goede parkeergelegenheid, wandelroutes, een rolstoelpad, mountainbikeroute, fietsknooppunten en horeca/picknicklocaties onderweg.